Forssassa on herättänyt viime aikoina keskustelua varhaiskasvatuksen ja koulujen ruuan laatu. Opetushallitus on antanut kunnille määräyksen, jossa todetaan: ”Kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen. Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena koulupäivänä täysipainoinen maksuton ateria. Kouluruokailu on osa opetusta.” Varhaiskasvatuksen osalta päiväkotiruokailu perustuu lapsen tarpeisiin ja toiveisiin. Monipuolisessa lautasmallin mukaisessa ateriassa toteutuvat kasvavan lapsen ravitsemussuositukset. Varhaiskasvatuksen ateriat eivät ole maksuttomia.

Tällä hetkellä Forssan kaupungin in-house -yhtiön Loikun tarjoaman päivittäisen ruuan laatu on laskenut eikä kasvisruokaa ole ollenkaan tarjolla varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, yhteislyseolla eikä Aktiivissa. Meille lasten ja nuorten vanhemmille on Loikusta tarjottu kaikkiin ruokaongelmiin koronavirusta ja siitä johtuvaa yhdenkauhanpolitiikkaa. Loikun tiedotteen mukaan yhdenkauhanpolitiikassa ruuan pitää olla sellaista, että sen ottamiseen riittää yksi otin eikä jonoja saa syntyä. Selitys ei ole kestävä.

Lapsiystävällisessä Forssassa pitää mennä lapset ja nuoret edellä, mutta nyt niin ei tapahdu. Miksi vain Forssassa lapsille ja nuorille suunnatun ruuan laatu on laskenut? Miksi muissa kunnissa esim. Tammelassa, Jokioisilla tai Helsingissä tällaista ruuan tason laskua ei ole, kun vertaa oppilaitosten ruokalistoja? Miksi korona vaikuttaa vain Forssassa? Toivon, ettei ihmisiä pidetä tyhminä ja selitetä kaikkia maailman ongelmia koronalla. Varsinkin, kun monelle forssalaiselle lapselle ja nuorelle päiväkodeissa ja oppilaitoksissa tarjottava ruoka on ainoa lämmin ateria koko päivänä.

Säännöllinen ruokailu auttaa jaksamaan ja keskittymään leikkiin ja koulutyöhön sekä auttaa oppimaan uusia asioita. Lautasmallin mukaisesti kootun päiväkoti/koululounaan pitää kattaa kolmasosan päivittäisestä ravinnosta. Sitä forssalainen oppilaitoksissa tarjottava lounas ei tällä hetkellä ole. FL uutisoi myös aiheesta, mutta jutusta ei saanut selvää, kenen idea on ollut tällainen supistettu ruokalista ja koronakeittiö. Ei kai yksittäinen virkamies voi päättää, että muualla mylläävän koronan takia Forssassa tarjotaan vain puuroa ja soppaa.

Loikun johtajat, onko varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten henkilökunnalta sekä päivähoidon lasten ja oppilaitosten opiskelijoiden mielipidettä kysytty sitä, mitä mieltä he ovat nykyisestä ruuan laadusta?Koska lapset ja nuoret saavat taas lounaaksi kuumia perunoita, kastiketta ja salaattia? Milloin aloitetaan kasvisruuan tarjoilu? Pyydän nyt, että lopetatte heti tämän koronakeittiön.

Jaa teksti