Maksuhäiriömerkinnät ovat Suomessa yhä yleisempiä. Ulosottoon saapuu yli kolme miljoonaa asiaa vuodessa. Viime vuonna jo n. 400 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä, joka vastaa n. kahdeksaa prosenttia aikuisväestöstä.

On tärkeää uskaltaa keskustella velkaantumisesta, joka on laaja yhteiskunnallinen ongelma. Miksi ihmisiä rangaistaan ja tehdään arvottomaksi vuosia kestävällä luottotietojen menetyksellä, vaikka ihminen olisi maksanut kaikki ulosottonsa ja velkansa pois? En ymmärrä, miksi heillä velan maksun jälkeen säilyy maksuhäiriömerkintä. Tällainen henkilö ei saa vuokra-asuntoa, puhelinta, verkkopankkitunnuksia eikä sähkösopimusta. Eikö olisi oikein, että ihmiset saisivat oikeutensa takaisin velat hoidettuaan? Se ei olisi keltään pois.

Viime vuonna sata kansanedustajaa eri puolueista allekirjoitti lakialoitteen, jonka tarkoitus oli muuttaa luottotietolakia ja ulosottokaarta niin, että maksuhäiriömerkinnät poistuisivat luottotietorekisteristä aina, kun velka on suoritettu, vanhentunut tai velan peruste on poistunut. Hallitus ei halunnut viedä asiaa eteenpäin.

Tuleva eduskunta päättää, minkälainen ulosottojärjestelmä Suomessa on. Toivottavasti lakimuutos etenee ja laista tulee inhimillisempi ja oikeudenmukaisempi. Sen puolesta toimien,

Emmi Lintonen (sd),
kansanedustajaehdokas

Olen 32-vuotias optikko Forssasta. Olen naimisissa ja minulla on kaksi pientä tytärtä. Harrastan käsitöitä, lukemista ja koiramme kanssa lenkkeilyä. Luonteeltani olen yhteistyökykyinen, aktiivinen ja ahkera. Olen toiminut kuntapoliitikkona vuodesta 2012 ja tällä hetkellä olen mm. Forssan kaupunginvaltuuston 1.vpj., Hämeen demarinaisten puheenjohtaja ja Demarinaisten liittohallituksen 1.vpj.

Vakuutan, että en anna periksi, kun neuvotellaan tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja solidaarisuudesta. Heikompien ääntä on kuultava ja työttömistä on huolehdittava. Lakko-oikeuttakin on käytettävä, jos työntekijöiden oikeuksia poljetaan.

Vaadin panostuksia koulutukseen. Ei enää lisää koulutusleikkauksia, koska leikkaukset rapauttavat samalla työllisyyttä ja työpaikkoja. Toisen asteen koulutusleikkaukset on purettava.

Toivon, että tulevat hallituspuolueet panostavat innovaatioihin ja työllisyysasteen nostoon. Suomalainen teollisuus ja vientiteollisuus nostavat Suomen kasvu-uralle. Kun on vientiä, on myös hyvinvointia.

Haluan olla mukana vaikuttamassa työntekijöiden perusoikeuksien turvaamiseen. Kaikki työelämää koskevat lakiuudistukset on neuvoteltava kolmikantaisesti. Porvarillinen sanelupolitiikka on tullut tiensä päähän ja Kikyn aikakausi on ohi. Lomarahaleikkaukset ja talkootyötunnit eivät kuulu suomalaiseen työelämään. Työllisyyspolitiikka ei voi olla eriarvoistavaa. On myös tärkeää jatkaa samapalkkaisuusohjelmaa ja toteuttaa perhevapaauudistus.

Tiedän, että meidän kaikkien palkansaajien luottamus tulevaisuuteen perustuu työn jatkuvuuteen. Pätkätöitä ja pieniä tuntimääriä tekevien on vaikea suunnitella arkea eteenpäin. Jokaisella meillä on oikeus palkkaan, jolla tulee toimeen. Eläkeikää ei pidä nostaa. Eläkeläisen turva on eläke, jolla tulee toimeen.

Pidetään yhteyttä!

Terveisin,
Emmi Lintonen
044 035 0989
emmi.lintonen@forssa.fi
www.emmilintonen.fi

Emmi Somessa