Ensi tiistaina on kauden tärkein OmaHämeen aluevaltuuston kokous, jossa päätetään kantahämäläisten ihmisten terveydenhoidon tulevaisuudesta. Kokouksen esityslistalla on isoja asioita, jotka koskettavat erityisesti kaikkia Forssan seudulla asuvia. Hyvinvointialueen valtuustolle ollaan esittämässä toimenpiteitä, jotka esityksen mukaan hidastaisivat toimintamenojen kasvua vuosina 2023–2025 yhteensä n. 40 miljoonalla eurolla. Esityslistan mukaan tasapainottamisohjelman tavoitteena on turvata Kanta-Hämeen asukkaiden tarpeita vastaavat, kustannustehokkaat ja vaikuttavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut sekä täyttää valtioneuvoston asettamat ehdot. Leikkausohjelmalla väitetään yhtenäistettävän ja uudistettavan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelurakennetta Kanta-Hämeessä. Ohjelma on laadittu neljästä näkökulmasta: 1. Kotona asumisen tukeminen, 2. Saatavuuden ja saavutettavuuden varmistaminen, 3. Tasapainoinen, tarkoituksenmukainen palvelurakenne ja 4. Tukipalveluiden ja hallinnon yhtenäistäminen.

Suoralta kädeltä voin heti sanoa, että Forssan seutu on ohjelmassa lapsipuolen asemassa. Jos valtuusto hyväksyy säästöohjelman, eivät kohdat 1., 2. ja 3. toteudu Forssan seudulla. Vanhustenpalveluista tullaan säästämään, oppilashuollon palvelut mm. psykologipalvelut ovat jo nyt huonosti järjestetty, lastensuojelu ei enää toimi organisoidusti, näiden lisäksi Forssan seudun yöpäivystys lakkautetaan (klo 22–08 ei ole enää Forssassa yöpäivystystä. Säästö on -1,5 M€) ja sote-keskukset poistuvat Forssan naapurikunnista.

Olin ehdolla aluevaaleissa, että saamme säilyttää palo- ja pelastustoimen sekä terveydenhuollon palvelutason nykytasolla sekä Forssan sairaalan ja sen yöpäivystyksen. Forssan seudusta ei pidä tehdä palvelutarjonnaltaan Kanta-Hämeen periferiaa. Leikkauslistojen toteutuessa palveluun pääsy vaikeutuisi seudullamme, jossa on paljon ikääntyvää väestöä ja terveydenhuollon palvelutarvetta. THL:n sairastuvuusindeksin mukaan Forssan seudulla on eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksia, tapaturmia ja erityisesti Forssassa sairastavuusindeksi on Kanta-Hämeen korkein. Paranemmeko, jos Forssan sairaalan yöpäivystys poistuu tai sote-keskukset lopetetaan Forssan seudulta tai vanhuksia aletaan säilöä kotona ilman hoitoa?

Forssan seutua kuritetaan kovalla kädellä ja tarvitsemme yhteistyötä yli puoluerajojen. Nyt tarvitaan sitä kuuluisaa Forssan seudun poliittista junttausta tiistain kokouksessa, että saamme säilytettyä terveydenhuollonpalvelumme. Onneksi meillä on aluevaltuuston puheenjohtajana kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok), joka on luvannut huolehtia Forssan seudun terveydenhuollon toimivuudesta. Ensi tiistaina noustaan yhdessä barrikadeille Forssan seudun puolesta. Toivottavasti kaikki ottavat kutsuni vastaan!

Emmi Lintonen (sd)

aluevaltuutettu


Jaa teksti