Maksuhäiriömerkinnät ovat Suomessa yhä yleisempiä. Ulosottoon saapuu yli kolme miljoonaa asiaa vuodessa. Viime vuonna jo n. 400 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä, joka vastaa n. kahdeksaa prosenttia aikuisväestöstä.

On tärkeää uskaltaa keskustella velkaantumisesta, joka on laaja yhteiskunnallinen ongelma. Miksi ihmisiä rangaistaan ja tehdään arvottomaksi vuosia kestävällä luottotietojen menetyksellä, vaikka ihminen olisi maksanut kaikki ulosottonsa ja velkansa pois? En ymmärrä, miksi heillä velan maksun jälkeen säilyy maksuhäiriömerkintä. Tällainen henkilö ei saa vuokra-asuntoa, puhelinta, verkkopankkitunnuksia eikä sähkösopimusta. Eikö olisi oikein, että ihmiset saisivat oikeutensa takaisin velat hoidettuaan? Se ei olisi keltään pois.

Viime vuonna sata kansanedustajaa eri puolueista allekirjoitti lakialoitteen, jonka tarkoitus oli muuttaa luottotietolakia ja ulosottokaarta niin, että maksuhäiriömerkinnät poistuisivat luottotietorekisteristä aina, kun velka on suoritettu, vanhentunut tai velan peruste on poistunut. Hallitus ei halunnut viedä asiaa eteenpäin.

Tuleva eduskunta päättää, minkälainen ulosottojärjestelmä Suomessa on. Toivottavasti lakimuutos etenee ja laista tulee inhimillisempi ja oikeudenmukaisempi. Sen puolesta toimien,

Emmi Lintonen (sd),
kansanedustajaehdokas

Jaa teksti