Koulujen hävikkiruuan myymistä on kokeiltu monissa kunnissa hyvin tuloksin esim. Kuopiossa, Riihimäellä ja Tuusulassa. Kun otetaan huomioon koko ruokaketju eli alkutuotanto, teollisuus, kauppa, ravintolat ja kotitaloudet, hävikin määrä Suomessa on tutkimusten mukaan 400 -500 miljoonaa kiloa vuodessa. Merkittävä osa ruokahävikistä syntyy koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden ruuasta. Ruokahävikin vähentäminen kunnissa edistää kestävää kehitystä sekä on erittäin taloudellista yhteiskunnallisesti. Tämän takia kaikkien kaupunkien ja kuntien tulisikin hyödyntää hävikkiruokansa.

On arvioitu, että jos tähdelounaskäytäntö otettaisiin käyttöön kaikissa Suomen kouluissa, voitaisiin säästää vuodessa jopa kaksi miljoonaa ateriaa. Mm. Tuusulan Hyökkälän koulussa myydään oppilailta jäänyt ruoka eläkeläisille. Ruoka syödään 1,5 euron ateriahintaan koulun ruokalassa. Kunnissa on ollut myös kokeiluja, joissa hävikkiruokaa myydään koulun ruokalasta kuntalaisille. 

Elintarvikevirasto Evira on vuodesta 2013 mahdollistanut tähderuuan jakelun ohjeistuksellaan.

Koronapandemia on aiheuttanut monelle suuria talousvaikeuksia. Eläkeläisten, yksinhuoltajien ja lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt. 

Siksi esitämme, että Forssan kaupungin in-house yhtiössä Loikussa tutkitaan pikaisesti mahdollisuutta jakaa hävikkiruokaa vähävaraisille yhteistyössä ev.lut seurakunnan diakoniatyön kanssa. Samalla tutkitaan myös mahdollisuutta myydä tähderuokaa kouluruokailun päätyttyä kuntalaisille edulliseen hintaan.

Forssassa 10.5.2021

Emmi Lintonen + sd-ryhmä

Jaa teksti