Me olemme johdonmukaisesti olleet valtuustoryhmissämme ja Forssan kaupunginvaltuustossa koko monitoimikeskuksen päätösprosessin ajan yhtä mieltä siitä, ettei muuttotappiokuntaan tarvita 30 milj. euron monitoimikeskusta. Hanke ei ole taloudellisesti eikä pedagogisesti vastuullinen. On ollut erittäin ikävää, että veronmaksajille kallis päätös on tehty todella pienellä marginaalilla valtuustossa. Kauhuskenaariot, joista vuosia varoitimme, ovat toteutumassa. Emme ota kantaa kouluverkkoon siksi, että vaalit ovat tulossa. Keskustelu perustuu puhtaasti siihen, että kouluverkkokysymys on ajankohtainen päätöksentekoprosessissa juuri nyt. 

Olemme koko prosessin ajan kritisoineet monitoimikeskushanketta liian kalliiksi ja nyt hankkeen kannattajat itse osoittavat puheemme todeksi: Heti rakentamispäätöksen jälkeen alkoivat säästöpuheet ja vaatimukset lähikoulujen lakkauttamisesta. Olemme varoittaneet päätöksen seurauksista. Aiemmin olemme esittäneet myös muutaman miljoonan vaihtoehdon kalliille monitoimikeskukselle, joka mm. kokoomuslaisten taholta tyrmättiin. Esitimme Tölön tai Kuhalan koulun sekä viihtyisän Taikatuulen päiväkodin peruskorjausta. Molempia kouluja ei olisi tarvinnut korjata laskevan oppilasmäärän takia.

Kummallisinta Talsoilan koulun lakkauttamisuhossa on ollut, että lautakunnan vpj. Saarenmaa on pyytänyt meitä apuun toteamalla (FL): ”Pidän vastuuttomana vaalipuheena sitä, että luottamushenkilöt vain julistavat säilyttävänsä lähikoulut tarjoamatta mitään ulospääsyä tilanteesta.” Saarenmaan on etsittävä itse tästä hänen ja kokoomuslaisten synnyttämästä koulukatastrofista ulospääsy. Miksi meidän pitäisi pelastaa kokoomuslaiset, jotka tekivät taloudellisestikin huonon päätöksen? 

Monissa monitoimkeskuksen puolustuspuheenvuoroissa on väitetty saatavan sen avulla muuttovoittoa Forssaan. Uskovatko kokoomuslaiset tosissaan, että lähikouluja lakkauttamalla ja keskittämällä oppilaat monitoimikeskukseen saadaan muuttajia Forssaan? Sivistysjohtaja Pynnönen on myös kertonut, miksi kouluja on lakkautettava. Syynä on valtionosuuksien lasku. Tämäkin oli tiedossa jo ennen monitoimikeskuksen päätöksentekoa valtuustossa, jossa useampi meistä varoitti laskevista valtionosuuksista. Puheitamme ei kuunneltu.

On turha pilkata, ettemme ymmärrä nykypedagogiikkaa. Ymmärrämme kyllä ainakin sen, ettei 40 m2 luokkatilaan voi ahtaa normaalikokoista n. 20 oppilaan luokkaa. Oppilaat tarvitsevat tilaa ympärilleen. Jos monitoimikeskus ahdetaan täyteen oppilaita, ei avointa tilaa ole. Eli puhe, ettemme ymmärrä avoimista oppimisympäristöistäkään, on bluffia. Ymmärrämme, ettei tila ole avoin, jos siihen ahdetaan oppilasryhmä. Melu ja ahtaat tilat eivät edesauta oppimista, päinvastoin. Koulussa on huomioitava, että maailma muuttuu, mutta siihen ei tarvita kalliiden konsulttien luomaa pinnallisen pedagogiikan muotisälää.

Me seisomme sanojemme takana. Monitoimikeskuksen kannattajatkin voisivat tulla esiin puskista ja kertoa, mistä suurkoulun rakentamis- ja ylläpitokulut katetaan: Lähikouluista, jäähallista, Vesihelmestä vai kenties vanhusten palveluista? Me emme suostu niistä säästämään. Kertokaa rohkeasti omalla nimellänne, älkää huudelko nimettöminä puskista.

Kaupunginvaltuutetut,
Emmi Lintonen (sd), Ritva Aho (sd), Eino Järvinen (sd), Kaija-Leena Niemi (sd), Sirkka-Liisa Anttila (kesk), Johanna Häggman (kesk), Tapio Virtanen (vas), Pia Kuparinen (ps)

Jaa teksti